Hygiejnen er vigtigt, når du skal lave mad i køkkenet. Hvis
du ikke passer på, så kan du hurtigt skabe problemer maven og få problemer med
helbredet og blive syg.
Derfor er det vigtig, nå du laver mad, at altid holde
grøntsager og kødvarer adskilt, så du undgår at blive syg af bakterierne i maden.
Der er rigtigt mange danskere, som hvert år bliver smittet med forskellige
bakterier som salmonella, MSRA og campylobacter, og det er simpelthen fordi,
der er en rigtigt dårlig hygiejne i køkkenet, eller at der er blevet overført
bakterier fra råt kød, til grøntsager og salat.
Tag dine
forholdsregler når du arbejdet i køkkenet
Husk altid at vaske hænder inden du starter med at lave mad,
og hver gang du har rørt ved råd kød. Så mindsker du nemlig chancen for at
overføre bakterier. Du skal også holde råt kød adskilt fra brød og salat, og
altid huske at bruge et nyt skærebræt til de forskellige madvarer. Husk også at
skifte kniven, da der kan leve rigtigt mange bakterier på denne. Det kan være
en fordel, at altid have forskellige knive og skærebrætter til forskellige
typer af madvarer.
Når du bruger køkkenbordet som underlag, så kan det være en fordel, at du har
en træbordplade,
da denne type af bordplade er det mest hygiejniske underlag at arbejde på, fordi
bakterier har svært ved at leve på denne type underlag. Det er faktisk
videnskabeligt bevist. Du kan også vælge at bruge et skærebræt i træ, hvis du
f.eks. har en laminatbordplade eller en helt anden type af bordplade. Husk altid
når du bruger et skærebræt til at kød, at have et skærebræt med riller i
kanten, som kan samle kødsaften op.
Smid emballagen ud
med det samme
Når du køber dine varer i supermarkedet, er varerne pakket
ind i plastikemballage. Det er vigtigt, at du altid smider emballage hvor der
har været pakket kød i, direkte ned i skraldespanden for ikke at spilde
kødsaften på bordet. Er du så uheldig, at du kommer til at spilde kødsaft, skal
du tørre kødsaften op med det samme. Hvis du tørrer op med en karklud, skal du
skifte karkluden hver gang du spilder. Du kan også tørre op med køkkenrulle,
men med begge dele er det en god idé at spritte bordpladen af, inden du
begynder at lave mad igen. Husk at tørre hænderne i et håndklæde og ikke i
viskestykket, og også smide køkkenrullen direkte i skraldespanden.
Husk den rette
temperatur
Opbevarer du maden i køleskabet, så husk jævnligt at se om
der er den rette temperatur i køleskabet. Her skal temperaturen nemlig være
maks. 5 grader, da bakterier ved lavere end denne temperatur har svært med at
formere sig. Du kan med fordel også tø frostvarer op i køleskabet, som du
ligger i en skål, så frostvarerne ikke drypper på andre madvarer. Faktisk
sparer du også strøm, når du kan tø dine frostvarer op i køleskabet, da køleskabet
på denne måde ikke skal bruge så meget energi på at holde madvarerne kolde.